Patricia Laureys

Ik ben Patricia Laureys, wonende te Eppegem, samen met mijn echtgenoot en 2 stoere zonen.

Voor ik als kinderverzorgster begon, heb ik eerst enkele jaren in de buitenschoolse opvang gewerkt.

In september 2006 ben ik de uitdaging aangegaan om mee in te stappen in een fantastisch nieuw project dat mij bijzonder aansprak, het opstarten van een kinderdagverblijf samen met organisator Annick Brems. Hard werk, nauwe betrokkenheid en een grote motivatie zorgden ervoor dat het project snel groeide. Dit resulteerde in het opstarten van verschillende andere kinderdagverblijven in de omgeving van Mechelen en Putte.

In de loop der jaren heb ik mezelf goed weten te ontwikkelen en ben ik van kinderverzorgster doorgegroeid naar verantwoordelijke in één van onze vestigingen van ‘Kinderopvang in je buurt’. De combinatie van het zowel stimuleren van kinderen in hun eerste levensjaren, het aansturen en ondersteunen van een team, als de contacten verzorgen met de ouders, maakten voor mij de job niet alleen variërend, maar ook enorm boeiend. Elke dag opnieuw haal ik hier energie uit.

Sinds 2020 ben ik één van de gemandateerde leden van het bestuur. Verder oefen ik de functie uit van  pedagogisch beleidsmedewerker. Na bijscholing en het volgen van meerdere opleidingen heb ik me verder ontwikkeld en ben ik enorm gemotiveerd om ook deze taak voor een aantal van onze vestigingen met veel zin en gedrevenheid uit te voeren met het oog op een steeds betere en kwaliteitsvolle opvang. Het voortdurend streven hiernaar is volgens mij waar ‘Kinderopvang in je buurt’ voor staat. De diversiteit in de ontwikkeling van kinderen en de eigenheid van elk kind maakt dat mijn werk als pedagogisch beleidsmedewerker elke dag weer vernieuwend en uitdagend is. Ieder kind is uniek en dat maakt werken met kinderen zo bijzonder. De job houdt een grote verantwoordelijkheid in, doch is wel de allerleukste die er bestaat.

Pedagogisch beleid

Onze pedagogisch beleid is vooral afgestemd op de interesse, de belevingswereld, het ontwikkelingsniveau en de toestand van de kinderen. Ieder kind ontvangt zodoende ontwikkelingskansen op maat, waardoor deze zo optimaal mogelijk verlopen.

Dit volgens de 6 dimensies van de pedagogische norm Memo-Q

 • Welbevinden
 • Betrokkenheid
 • Emotionele ondersteuning
 • Educatieve ondersteuning
 • Omgeving
 • Gezinnen en diversiteit

 

Door te werken met het Memo-Q document kunnen we als organisatie perfect onze pedagogische kwaliteit meten en monitoren. Hierdoor kunnen we heel makkelijk bijsturen waar nodig is.

Om te kijken hoe elk kind individueel dit ervaart gebruiken we het ZIKO-VO instrument. Met dit instrument kunnen we kijken hoe de kinderen zich in onze opvang voelen en of ze geboeid bezig zijn. Zo kunnen wij als opvang afstemmen op wat de kinderen nodig hebben.

ZIKO-VO geeft ons een eenvoudige en betrouwbare kijk op hoe de kinderen zich in de opvang voelen. We gaan na in welke mate de kinderen zich in de opvang thuis voelen (welbevinden) en in welke mate ze van de activiteiten genieten en geboeid bezig zijn (betrokkenheid).

Met het ZIKO-VO kunnen we onze aanpak in onze opvang gericht verbeteren.

Ons pedagogisch beleid bevat ook een belangrijk “wenbeleid”. Ons wenbeleid is opgenomen in ons huishoudelijk reglement. Door een uitgewerkt wenbeleid te hebben, maken we het mogelijk om de overgang van de thuissituatie naar de opvang geleidelijk te laten verlopen. Hierdoor zal het kind minder stress ervaren. Het kind kan wennen aan een nieuwe omgeving, geuren, geluiden, stemmen van de begeleiding, een ander ritme…..

Tijdens het wenbeleid is het ook belangrijk dat we de vertrouwensrelatie tussen kind, zijn ouders en de begeleider laten groeien. Ook gebruiken wij de wenmomenten om met de ouders praktische info uit te wisselen over het dagritme en de gewoontes van het kind en over de werking van de opvang.

In ons pedagogisch beleid hanteren onze begeleiders de visie van Positief opvoeden. Elk kind is uniek. In het positief opvoeden hanteren wij 5 principes die een kind alle kansen geven om zich veilig te voelen zodat het zelfzeker op verkenning kan gaan.

 • Al onze begeleiders werken aan een ondersteunende en warme relatie met het kind
 • Al onze begeleiders kijken positief naar de kinderen
 • Al onze begeleiders hebben realistische verwachtingen
 • Al onze begeleiders geven veel complimentjes aan de kinderen en reageren duidelijk op wat de kinderen doen
 • We zorgen goed voor mekaar

Heb je vragen?

contacteer ons

Over ons

Het Malterieke behoort tot de groep Kinderopvang in je buurt.


Het Malterieke
Leuvensesteenweg 350

3190 Boortmeerbeek

Tel: 015/64.68.00   
info@kinderopvanginjebuurt.be 

Ondernemingsnummer: 759.909.579

Openingsuren

Het Malterieke is alle werkdagen open van 7.00u tot 18.00u.

Indien nodig kunnen de ouders nog gebruik maken van de flexibele opvang van 6.30 u – 20.00 u, mits bijbetaling.

Een rondleiding aanvragen

Een rondleiding in 1 van onze kinderdagverblijven,

vul hier het aanvraagformulier in